Вълни от възмущение заливат социалните мрежи твърде често, не заради лъжещи

...
Вълни от възмущение заливат социалните мрежи твърде често, не заради лъжещи
Коментари Харесай

Когато рекламата провокира

Вълни от отвращение заливат обществените мрежи прекомерно постоянно, не поради лъжещи политици или разводи на звезди, а от избрани рекламни акции.

Провокативните или противоречивите реклами не всеки път са резултат от неприятно ръководство, неотчетени културни разлики или слаб надзор на качеството. От време на време марките съзнателно основават провокативна реклама, с цел да привлекат вниманието на хората към обществени проблеми, или просто с цел да основат повече звук към своите артикули. И въпреки всичко, дали тази реклама е потребен инструмент за промотиране или неетичен метод за заличаване на личната известност, е противоречиво.

Тази публикация няма да ви увери дали би трябвало да използвате провокация в рекламата си, само че ще подчертаем някои съществени плюсове и минуси, тъй че да стигнете до решение.

Какво е хубавото на провокативните реклами

Първото и най-очевидно нещо е, че провокативните реклами дават спомагателна гласност. Проучвания демонстрират, че шокиращото наличие е по-вероятно да премине през шума и да бъде запомнено. Следователно, в случай че рекламата ви ненапълно е шокираща, повече хора ще я виждат и запомнят.

Говорейки за спомагателна гласност, шокиращите рекламни акции има огромен късмет да станат вирусни, осигурявайки " армии " от споделящи в обществените мрежи. Хората ще споделят вашите провокативни реклами, с цел да кажат на другите какъв брой възмутени или умни са самите те.

Друго хубаво нещо е, че от време на време марките и неправителствените организации заплащат за шокираща реклама, с цел да привлекат към съществени проблеми. През 1992 година „ Бенетон “ употребява през днешния ден известната фотография на умиращия от ХИВ/СПИН Дейвид Кърби за своята рекламна акция. Семейството на Кърби разрешава на компанията да употребява фотографията, с цел да покаже на света резултата от СПИН, който по това време е табуизирана тематика. В резултат, фотографията е забелязана от милиони хора и „ Бенетон “ печели гласност, и добра, и неприятна.

Какво е неприятното на провокативните реклами

Плюсовете и минусите на такива реклами са неприятно близки. Същата гласност, която дава на фирмите взрив на продажбите, може да подтикне избрани групи хора задоволително мощно, че да бойкотират и даже вандализират имуществото на компанията.

И още, една пикантна реклама може просто да бъде неразрешена в избрани страни. Има друга цензура и рекламни правила по другите места. Рекламните акции, употребяващи голота, принуждение, вяра или други чувствителни тематики, могат да са загуба на пари и старания, в случай че се забрани да бъдат показвани. В допълнение, компанията може да бъде санкционирана, затова да загуби още повече средства.

И най-после, даже в случай че една марка прави провокативна акция с най-хубави планове, може елементарно да бъде неверно интерпретирана и да докара до нежелани последици. През 2018 година английският бранд за козметични артикули LUSH разгласява своята #SpyCops акция, целяща да притегли към полицейските сектори под прикритие. Някои хора възприеха известието като антиполицейско, което докара до произшествия в магазините на LUSH и принуди компанията да разгласява обяснително изказване.

Е, и какво?

Вероятно сте чули маркетолозите да споделят „ няма такова нещо като неприятна гласност “. Въпреки че това съответно изказване е прекомерно едностранчиво и пресилено, даже реклама, която ядосва хората, може да усили продажбите. И въпреки всичко, това никога не е причина да бъдете обидни, когато рекламирате.

Може да е добра концепция да накарате рекламата ви да изпъкне и да стане вирусна, само че има граници, които не би трябвало да прекрачвате. Трябва да стоите от всичко, което е неприятно и приключва на „ -изъм “, като „ расизъм “. Другите неща, като проявление на прекомерно доста плът или стартиране на неприятна смешка, могат да бъдат леко шокиращи, само че е по-малко евентуално да съжалявате толкоз доста. Във всеки случай, помислете добре, преди да опитате.

Кристоф Шпак от ForkLog Consulting за Medium.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР